1Dom finns i magen och dom hjälper till att bryta ner olika ämnen
2Tolvfingertarmen är en direkt fortsättning på magsäcken. Den har fått sitt namn av att den är tolv fingerbredder lång, det vill säga ungefär 25 centimeter. Tolvfingertarmen är formad som en hästsko. I tolvfingertarmen tillförs alltså galla från lever och gallblåsa samt bukspott från bukspottkörteln, som behövs för den fortsatta nedbrytningen av maten.
3Det mästa närningen tas upp av tuntarmen
4Stärkelse är den vanligaste kolhydraten i vår mat och den består av långa kedjor av glukos som kan vara raka eller grenade Stärkelse bildas och lagras i växterna genom fotosyntiesen Mycket stärkelse finns i sädeskorn, ris och potatis. Druv socker innehåler mycket energi och är naturligt. Det som skilljer dom från varandra är olika uppgifter.
5.Snabba kolhydrater kommer ifrån t.e.x godis socker rika källor som choklad. Det gör kroppen aktiv en kort tid och långsamma kolhydrater finns i pasta, potatis, ris, och mer. Långsamma kolhydrater gör kroppen mindre aktiv en längre tid och det är brs för hälsan.
6Protein finns i i kött,fisk,ägg,m.m proteiner bygger upp våra muskler och är byggstenar för våra celler Allt fett är uppbyggt på samma sätt, en fettmolekyl bestående av en del glycerol tre stycken fettsyror för en triglycerid
7
7
onsdag 22 oktober 2008
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
1) Räcker ej, ofullständigt svar! Amylas finns i saliven och bryter ned stärkelse, pepsin i magsäcken och sönderdelar protein. De är båda enzymer.
2)Ok
3)Ok
4)Nja, både stärkelse och cellulosa är långa kedjor av ihopkopplade glukosringar. Stärkelse (finns i mjöl, pasta, potatis)kan vi bryta ned med amylas, men vi kan inte bryta ned cellulosa som finns i t ex papper, bomull osv. De ser nästa likadana ut men cellulosa är raka kedjor av ihopkopplade glukosringar medan stärkelse är spiralformade kedjor.
5) ok, men långsamma kolhydrater ger en jämnare blodsockernivå.
6)ok, men proteiner är uppbyggda av ihopkopplade aminosyror.
7) ok, alltså glycerol+fettsyror=fett
/Johan
Skicka en kommentar